Crowdsourcing in projectontwikkeling

Sinds de crisis wil de hele branche de klant (eindelijk) weer centraal stellen in het ontwikkelingsproces. Helaas zijn we vaak niet in staat om fatsoenlijk te communiceren met de woonconsument en willen we de toekomstige klanten niet te veel in onze keuken laten kijken. 

Bij AM waren we ook aan het kijken hoe we de consument eerder in het ontwikkelingsproces kunnen gaan betrekken. De eerste gedachten waren uiteraard weer vrij klassiek: panels, enquêtes, discussiëren op een forum. Gelukkig klopte op dat moment een enthousiaste student Bedrijfskunde bij ons aan om een paar stappen verder te gaan.

Juriaan Hoefnagel stelde voor om te kijken wat crowdsourcing kan toevoegen aan het ontwikkelingsproces. Hij stelde voor om een onderdeel van het proces dat traditioneel intern wordt uitgevoerd nu eens door externen te laten doen. We hebben de spreekwoordelijke koe bij de hoorns gevat en zijn met een deelplan van Leidse Rijn aan de slag gegaan.

Via de website www.zoveelmensenzoveelwensen.nl hebben we consumenten uitgenodigd om de briefing voor het stedenbouwkundig plan van Haarzicht te maken. Door middel van een enquête kon men aangeven hoe het ‘dorps wonen’ zoals bedacht moet worden ingevuld. Met de resultaten wordt de stedenbouwkundige op pad gestuurd om een passend plan te maken. Zie voor details het persbericht.

Deze aanpak was voor onze organisatie in praktijk best lastig. Het zit ons namelijk in de genen om wensen te vertalen naar oplossingen en zo het proces te sturen. Gelukkig wees onze student ons regelmatig op de theorie van crowdsourcing, zodat we alleen de data hebben geanalyseerd in plaats van hier direct conclusies aan te verbinden. Dat is namelijk de taak van onze stedenbouwkundige architect.

Voor de werving van deze mede-ontwikkelaars hebben we gebruik gemaakt van een mix online en offline media. Hierbij werd pijnlijk duidelijk dat de offline advertenties het zowel in volume als in prijs afleggen tegen de online advertenties.

In het vervolgtraject zullen we via een community met onze mede-ontwikkelaars de wijk Haarzicht in Vleuten verder vormgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *