De woonconsument en haar privacy

638_PrivacyBig data: als je het niet in 2014 op de agenda had staan, moet je er in 2015 toch zeker iets mee gaan doen. Data zijn belangrijk en worden steeds belangrijker. Zelfs in onze traditionele vastgoedmarkt worden de data steeds beter te begrijpen en te interpreteren. Gelukkig maar, want dan kunnen we ook steeds beter ons werk doen. De hele branche is nu druk met de vraag in kaart te brengen in het kader van het vraaggestuurd ontwikkelen. Deze data over actuele woonwensen geven ons de meeste houvast in de nog steeds grillige tijden.

Wat we voor het gemak echter vrij snel vergeten: er bestaat ook nog zoiets als wetgeving. En waar je dan ook zeker rekening mee moet houden: de Wet bescherming persoonsgegevens. Het is in Nederland gelukkig niet zo dat als je als consument eenmaal je gegevens achterlaat bij een bedrijf, dit bedrijf je gegevens mag delen met een ieder. Sterker nog: als een bedrijf jouw gegevens wil opslaan en delen met derden, dan dient dit gemeld te worden bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Helaas hebben wij dat allemaal niet zo scherp voor de bril.

Wat de meeste ontwikkelaars en bouwers wel hebben geregeld is een registratie voor het opslaan en verstrekken van de gegevens van kopers van hun woningen, maar de datastromen voordat de handtekening is gezet, is zelden conform de regels gemeld. Terwijl de meeste leads vanaf de projectsite direct worden doorgestuurd naar de makelaar en de makelaar zijn leads deelt met zijn opdrachtgever: de projectontwikkelaar.

Makelaars
Van de drie genomineerde nieuwbouwmakelaars van het jaar blijkt er slechts één een registratie bij het CBP te hebben. De anderen hebben verzuimd hun wettelijk verplichte melding te doen bij het CBP. Ik heb zelfs vernomen dat er slechts 40 makelaars in Nederland aan hun wettelijke plicht hebben voldaan.
Ondertussen doet brancheorganisatie NVM haar best om deze persoonsgegevens ook in haar bezit te krijgen. Waarvoor? Volgens haar eigen registratie voor ‘Beheer en onderhoud van het NVM-uitwisselingssysteem’ en ‘Statistisch en wetenschappelijk onderzoek’. Overigens om mogelijk ook te leveren aan: NVM-makelaars, Taxateurs, Universiteiten, Niet-NVM makelaars, banken, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Ben ik dan nog iemand vergeten?
Kleine tip voor de NVM: je kunt als brancheorganisatie ook een Functionaris voor de Gegevensbescherming aanstellen, dan hoeven je makelaars niet allemaal een melding te doen.

Overigens hoop ik dat een ieder die dit leest even voor zichzelf te rade gaat hoe het binnen zijn of haar organisatie is geregeld. En als het niet is geregeld: hier kun je beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *