Een goede verkoopstimulerende maatregel is het afschaffen van een welstandscommisie!

Een goede verkoopstimulerende maatregel is het afschaffen van een welstandscommisie.

Eens? Reageer op de poll!

Elsevier 12 januari 2013 – Nederland Analyse (Jelte Wiersma)

Half februari wordt een van de nieuw gebouwde huizen aan de Maasdamstraat in Zoetermeer eindelijk opgeleverd. Het heeft een lange voorgeschiedenis. Het huis zou casco worden gebouw voor 300.000 euro, maar daarbij was gerekend buiten de gemeente en de welstandscommissie. Het gemeentelijk grondbedrijf leverde de grond pas toen de welstandscommissie akkoord was. Omdat dit akkoord op zich liet wachten, dreigde de eigenaar een korting op de grond van 15.000 euro mis te lopen. De commissie eiste bovendien andere gevelstenen, dakranddetails, hoekramen en andere betonbanden op de muur rondom. Opgestelde meerkosten: 61.000 euro.

Ontwikkelaar Allure Bouw uit Rijssen, die de genoemde gegevens verstrekte, bracht de meerkosten met veel moeite terug tot 34.000 euro. Nog altijd een modaal bruto jaarsalaris. Het is de vraag of de eigenaar die meerkosten ooit terugverdient. Het kostte zes maanden om goedkeuring van de gemeente te krijgen voor de bouw van het zelfontworpen huis. De vertraging was mede het gevolg van vijf bijeenkomsten met de welstandscommissie. De vijf commissieleden spraken gedetailleerd over wat wel en niet mocht. Zo mochten er geen witte stenen worden gebruikt, ook al zijn de gemetselde muren van het huis ernaast wit geschilderd.

Een en ander typeert de moeilijkheden die eigenaren vaak ondervinden als ze zelf een huis willen bouwen. De vele gemeentelijke beperkingen zijn – zeker nu – eigenaardig. Politici, bouwbedrijven en gemeenten zien vaak het bouwen door particulieren – in plaats van door projectontwikkelaars – als een manier om de bouw weer op gang te krijgen. Maar dit slaagt bijna nergens door de hoge grondprijzen die gemeenten vragen en door de door ‘welstand’ afgedwongen kostbare aanpassingen.

De Zoetermeerse welstandscommissie is eind 2012 overigens opgeheven en vervangen door een stadsarchitect: de voormalige voorzitter van de welstandscommissie.

Welstandscommissie afschaffen?

View Results

Laden ... Laden ...

Een gedachte over “Een goede verkoopstimulerende maatregel is het afschaffen van een welstandscommisie!

  1. Een mooie discussie over het afschaffen van de Welstandscommissie. Nu niet ingegeven door de vaak zeikerige en zeurderige reacties van architecten en stedenbouwers (de goede uiteraard daar gelaten) die het ontwerp van hun collega’s afvallen om niets, maar vanuit de drive om ‘de woning sneller te verkopen’ tegen een goede prijs.

    Ik ben niet zozeer tegen een welstandscommissie, maar wel tegen een commissie die jarenlang goed werk tegenwerkt. Zoals het voorbeeld hierboven aangeeft, vele adviseurs, deskundigen en opdrachtgevers zijn zich ervan bewust dat kopers een goed en ‘mooi’ pand willen tegen een scherpe prijs. Je mag ervan uitgaan dat zij ook deskundig zijn op het vakgebied van de welstand: wat past in zijn omgeving.
    Vaak heb ik meegemaakt dat de welstandscommissie het werk van de adviseur nog eens grondig ging overdoen, volledig onterecht.

    Laten we de Welstandscommissie omvormen tot een ‘Tips & Tricks’ commissie, een puur adviserende partij die gevraagd adviezen geeft hoe het beter, slimmer en mooier kan. Als een ontwerp werkelijk beroerd wordt zal een koper/huurder het toch niet kopen, heeft de ontwikkelaar zijn werk niet goed gedaan en bouwt hij voor de leegstand. In deze tijd is het dan snel gedaan met deze partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *