Marktverkenner: het antwoord van funda op de vraag naar zoekdata

funda2-logoFunda heeft tijdens fundament’14 de Marktverkenner gelanceerd. Met de Marktverkenner heeft de NVM-makelaar inzicht in actuele vraag van de woonconsument die regelmatig zoekt op de website van funda.

De Marktverkenner is beschikbaar in funda-desk. Zodra de NVM-makelaar inlogt, ziet hij visueel de verhouding tot ‘serieuze’ zoekers en het actuele aanbod op funda. Om het serieuze bezoek te bepalen, heeft funda een eigen algoritme ontwikkeld. Hierbij wordt van iedere bezoeker een profiel gemaakt en op basis van zijn gedrag gekeken of het serieus is of dat het om ‘fun’-bezoek gaat (de zogeheten fundamentalisten).

Vanuit de branche van projectontwikkeling zijn we erg benieuwd naar deze informatie. We doen ons marktonderzoek voornamelijk op basis van historische data om te bepalen naar welke producten vraag is op een bepaalde locatie. De actuele zoekdata vanuit funda zou een hele interessante aanvulling kunnen zijn op ons huidige marktonderzoek.

Het liefst zouden we zelf grasduinen in de data die funda beschikbaar stelt, maar zo vooruitstrevend zijn we in de branche natuurlijk nog niet. Op zich best slim van enig aandeelhouder NVM: ze geven hun makelaars weer een reden om lid te blijven van de club. En met deze tool kan de NVM-makelaar weer een toegevoegde waarde zijn gedurende het ontwikkelproces van de professionele opdrachtgever.

Met alleen de data zijn we er natuurlijk nog niet. Het gaat immers ook om de interpretatie van de geboden data. Welke NVM-makelaar meldt zich vrijwillig om te kijken wat we van elkaar kunnen leren?

Een gedachte over “Marktverkenner: het antwoord van funda op de vraag naar zoekdata

 1. Beste Marc,

  Bij Broersma Nieuwbouw zijn we voortdurend op zoek naar manieren om de marktvraag in kaart te brengen, om onze opdrachtgevers goed te kunnen adviseren bij het optimaliseren van nieuwbouwprojecten. Daar betrekken we nu ook de Funda Marktverkenner in. Kom gerust eens langs om ervaringen uit te wisselen.
  Hartelijke groet,
  Nanneke Koopman
  NVM nieuwbouwspecialist
  Broersma Nieuwbouw
  Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *