Nu ook jaarplaatsing mogelijk op funda Nieuwbouw

En dat is goed nieuws. Althans, voor funda zelf. Ze hebben blijkbaar goed gekeken naar de tariefstructuur van de buren, een financieel zeer fitte sportschool. Want die branche is de specialist in het oppompen van de omzet door middel van jaarabonnementen.

Als je nu kiest voor een jaarplaatsing, betaal je slechts € 650,- in plaats van € 65,- per maand. Pak dus je voordeel. Maar helaas zijn wij nog niet in staat om onze verkooptrajecten op deze 12 maanden af te stemmen. Het kan dus ook zo zijn dat we 6 maanden of 14 maanden nodig hebben om een project te verkopen. Zie onderstaande grafiek voor een vergelijking van de kosten.

Zoals je ziet ben je meestal duurder uit met een jaarplaatsing. En eigenlijk kunnen we funda niets kwalijk nemen. Een grote groep makelaars heeft namelijk gevraagd om een contractstermijn die beter aansluit bij de verkooptijd van nieuwbouwprojecten. En de klant is koning. Maar wat doet deze klant vervolgens met de factuur? Hij stuurt deze door naar zijn opdrachtgever: de projectontwikkelaar.

Het grote geheel
Nu mag van mij iedereen geld verdienen. En funda helemaal, want ze bieden in Nederland een fantastisch platform voor aanbieders van woningen, zowel zakelijk als particulier. Maar als je een mooie verbetering presenteert op basis van de ‘klantbehoefte’, lijkt het me verstandig goed te kijken of deze oplossing voldoet in de werkelijke behoefte. Het probleem is immers niet de contractstermijn, maar de maandelijkse factuurstroom. En daar zijn legio oplossingen voor te bedenken (en zelfs ook al besproken). Maar voor funda bestaat er maar één klant: de makelaar! En daarmee is een groot deel van de oplossingen niet verder bespreekbaar.

Wat mij het meeste stoort is dat we als branche al geruime tijd bezig zijn om door middel van slimme automatisering het publiceren van compleet en actueel aanbod op Funda mogelijk te maken. Afgelopen jaar hebben de ontwikkelaars en de kantoorautomatiseerders van de makelaars de Gateway Nieuwbouw omarmd, waarmee de makelaar in zijn eigen softwarepakket een nieuwbouwproject krijgt aangeboden en deze met één druk op de knop kan doorsturen naar funda. Tot voor kort dan, want vanaf nu mag de makelaar eerst inloggen op funda desk om te bepalen of hij voor het maandelijkse of jaarlijkse afrekenmodel gaat. In mijn ogen zitten er een paar mensen te slapen als een dergelijk besluit wordt genomen.

Hoe nu verder?
Ik denk dat we bij AM met de makelaar gaan afspreken dat hij het geldende maandtarief mag declareren. Dat geeft de makelaar de kans om zelf de afweging te maken om per maand of per jaar te publiceren op funda. Zo kan hij wat extra verdienen, maar natuurlijk ook wat verliezen. Op basis van bovenstaande grafiek mag de ondernemende makelaar dan zijn eigen afweging maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *