Waarom nog wachten?

Voorzichtig herstel lijkt in gang gezet
In de meest recente kwartaalrapportage stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars dat een voorzichtig herstel van de woningmarkt in gang lijkt gezet. Volgens de NVM zijn er meerdere oorzaken voor dit herstel. De lage hypotheekrente zorgt in combinatie met de sterk gedaalde prijzen in de afgelopen jaren voor een goede betaalbaarheid. Koopwoningen worden bovendien aantrekkelijker ten opzichte van huurwoningen, omdat huurprijzen (hard) stijgen. En, ook belangrijk, het vertrouwen onder woningkopers keert langzaam terug; zij hebben het gevoel dat woningprijzen het dieptepunt bereikt hebben. Dat het politieke beleid in rustiger vaarwater is gekomen, draagt bij aan dit vertrouwen, aldus de NVM. Consumenten die hun verhuiswens lange tijd hadden uitgesteld, beginnen nu te bewegen op de woningmarkt.

Prijzen woningen dalen nauwelijks meer
Wederom zijn de prijzen van bestaande woningen minder gedaald. In het derde kwartaal van 2013 verwisselde een bestaande woning voor gemiddeld € 205.000 van eigenaar, een daling van slechts 0,6% t.o.v. het tweede kwartaal. De gemiddelde prijs van een bestaande woning daalde in vergelijking met vorig jaar nog met 3,5%. Dit is echter het vierde kwartaal op rij waarin de prijsdaling op jaarbasis minder is dan het kwartaal ervoor (bron: NVM).

Hypotheekrente is laag
De hypotheekrente in de Nederland is het afgelopen jaar flink gedaald. Ook in het afgelopen kwartaal daalde de rente nog iets, al was de daling gering. In het derde kwartaal van 2013 bedraagt de hypotheekrente 3,7%, iets lager dan in het tweede kwartaal (3,8%, bron: CBS).

Meer verkopen en minder aanbod
In het derde kwartaal van 2013 zijn wederom meer woningen verkocht. Ten opzichte van het tweede kwartaal steeg het aantal woningverkopen met 10%. En dat is opvallend. Normaal gesproken daalt het aantal verkopen in het derde kwartaal, als gevolg van de zomerperiode, met gemiddeld 6,3%. Het is voor het eerst sinds 2005 dat het aantal woningverkopen twee kwartalen achter elkaar stijgt. Tegenover een toename van de woningverkopen staat een dalend woningaanbod. Deze trend is ingezet vanaf eind 2012; sindsdien staan er 10.000 woningen minder te koop, een daling van bijna 6% (bron: NVM).

Nederland is uit de recessie
Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, verwacht dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2013 uit de recessie kruipt. Hij is redelijk optimistisch over de Nederlandse economie: ‘heel veel seinen staan op groen’, aldus Knot. Ook consumenten zijn optimistischer over de economische situatie: het consumenten vertrouwen verbeterde in oktober en kwam uit op -27, de hoogste stand in ruim twee jaar (bron: CBS). Hoewel de werkloosheid nog steeds hoog is, neemt de werkloosheid niet meer zo snel toe als in de eerste helft van 2013.

Meer rust in Den Haag door Herfstakkoord
Het begrotingsakkoord tussen het kabinet (VVD en PvdA) en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, moet tot meer rust in Den Haag leiden. En deze rust is belangrijk voor het consumentenvertrouwen. Uit een doorrekening van het Centraal Planbureau blijkt dat de koopkracht voor Nederlanders in 2014 stijgt met 0,75% ten opzichte van eerdere plannen.

Open dag
AM stelt zaterdag 23 november op diverse plaatsen in het land haar deuren open. Kijk op www.waaromnogwachten.nl voor de deelnemende projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *