Waarom nog wachten?

Zaterdag 28 september is de Landelijke Nieuwbouwdag. AM opent op bijna 30 nieuwbouwprojecten haar deuren met de boodschap: Waarom nog wachten? Op basis van de meest recente data blijkt namelijk dat dit het ideale moment is om in te stappen voor een (nieuwbouw)koopwoning.

Langer wachten heeft geen zin
Speelt u met de gedachte een woning te kopen, maar heeft u hiervan tot dusver afgezien? Dan hebben wij nieuws voor u. De woningmarkt, die de afgelopen jaren fors is gekrompen, nadert het kantelpunt. Aan de prijsdaling lijkt een einde te zijn gekomen. Het woningaanbod neemt niet langer toe. Bovendien is de hypotheekrente ongekend laag. Nú is het moment om u serieus te oriënteren op een koopwoning. Langer wachten heeft geen zin.

Prijzen woningen dalen nauwelijks meer
Aan de prijsdaling van bestaande woningen lijkt een einde te komen. In het tweede kwartaal van 2013 verwisselde een bestaande woning voor gemiddeld € 205.000 van eigenaar, een daling van slechts 0,3% t.o.v. het eerste kwartaal. De gemiddelde prijs van een bestaande woning daalde in vergelijking met vorig jaar nog met 5,3%. Dit is echter het derde kwartaal op rij waarin de prijsdaling op jaarbasis minder is dan het kwartaal ervoor. ‘Een duidelijk signaal dat de bodem van de woningmarkt steeds meer in zicht komt’, aldus de NVM.

Ook de prijzen van nieuwbouwwoningen zijn voor het eerst sinds jaren niet verder gedaald. Een nieuwbouwwoning wordt verkocht voor gemiddeld € 235.000, vergelijkbaar met een jaar geleden (bron: NVB).

Goedkoper wonen; langlopende hypotheekrente onder de 4%
De hypotheekrente in Nederland is de afgelopen kwartalen verder gedaald. In het tweede kwartaal van 2013 bedroeg de hypotheekrente slechts 3,8% (bron: CBS), veel minder dan een jaar geleden (4,3%). Door deze daling liggen de maandelijkse bruto rentelasten voor een woning zo’n 12% lager. Dit scheelt bij een woning van € 200.000 al snel een kleine € 100 bruto per maand!

Door o.a. een stijgende kapitaalmarktrente in de VS en betere economische vooruitzichten in de Eurozone, is de kapitaalmarktrente in de Eurozone de afgelopen maanden redelijk stabiel gebleven. De verwachting is dan ook dat de hypotheekrente in Nederland niet veel verder zal dalen.

Aantal verkopen stijgt, terwijl aanbod stabiliseert
Na jaren van stijging is het woningaanbod sinds begin 2013 nagenoeg gestabiliseerd. Daarbij is een opvallende kentering te zien. In het tweede (lente)kwartaal wordt traditioneel veel nieuw woningaanbod op de markt gebracht. In het tweede kwartaal van 2013 is dat voor het eerst sinds jaren niet het geval. Daartegenover staat een sterke stijging van het aantal verkopen. Tussen het eerste en tweede kwartaal van 2013 steeg het aantal woningverkopen met bijna 20%. Normaal gesproken ligt het aantal transacties in het tweede kwartaal gemiddeld 13% hoger dan in het eerste kwartaal (bron: NVM).

Interesse in een nieuwbouwwoning van AM? Kijk op www.waaromnogwachten.nl voor het actuele aanbod bij de deelnemende projecten. Of kijk op www.nieuwbouwdag.nl voor alle deelnemende projecten van de Landelijke Nieuwbouwdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *