De 3 J’s in het vastgoed

“De 3 J’s?” Hoor ik u vragen. Het gaat in het vastgoed toch altijd om ‘Locatie, Locatie en Locatie’? Dat klopt, maar bij de ontwikkeling van woningen gaat het ook om mensen! En dat is wat de 3JS perfect hebben beschreven in hun nummer ‘Mensen’, dat dit jaar een van de zomerhits was.

Dit nummer kan gezien worden als de opvolger van het nummer ‘15 Miljoen Mensen’ uit 1996 en vormt “een eerbetoon aan de diversiteit van Nederland”. In dit nummer zingen de 3Js:

“Achmed en Willemijn,
hun flatje werd een beetje klein
een rijtjeshuis dat leek ze wel fijn,
ze wonen nu naast mij.”

Dit is precies waar Measure onder meer over adviseert. Op basis van verschillende data, waaronder de bevolkingssamenstelling in een wijk, de bestaande woningvoorraad en verhuismotieven, kunnen wij voorspellen welke huishoudens naar een bepaald gebied verhuizen. Daar stemmen we vervolgens het woonprogramma van een nieuwbouwwijk op af.

In het geval van de 3JS gaat het naar alle waarschijnlijkheid als volgt:

Achmed en Willemijn hebben elkaar tijdens hun studie in Amsterdam ontmoet. Daar sloeg de vonk over en sindsdien hebben zij een relatie. Na het afronden van hun studie hebben ze hun studentenkamer achter zich gelaten om samen te gaan wonen in een (huur)appartement in Amsterdam. Na een aantal jaar gewerkt te hebben, zijn ze toe aan de volgende stap. Ze willen graag een ruimere (koop)woning, het liefst met tuin. Omdat de woningprijzen in Amsterdam inmiddels zo sterk zijn gestegen, zijn eengezinswoningen met tuin vrijwel onbetaalbaar geworden. Achmed en Willemijn breiden daarom hun zoekgebied uit naar de omliggende gemeenten van Amsterdam. Uiteindelijk vinden zij hun gewenste rijwoning met tuin in Volendam. (Want zoals u weet, de muziek van de 3JS behoort tot de palingpop.)

En misschien voordat Achmed en Willemijn het zelf wisten, konden wij met vrij grote zekerheid voorspellen dat er binnen niet al te lange tijd gezinsuitbreiding zou komen. En jawel:

“En omdat Achmed en Willemijn
geen tijdsverspillers zijn,
kwam er een wereldburger bij op nummer 5.
Een oude verhaal, een nieuwe tijd,
en Keessie schreeuwt z’n longen uit z’n lijf.”

Hoewel Nederland nog zo divers is, zijn gelukkig veel patronen hetzelfde. Op basis van deze patronen, die nauwkeurig door het CBS worden geregisterd, kunnen wij gebieden en woningen ontwikkelen die aansluiten bij de vraag vanuit de toekomstige bewoner. Zo dragen wij bij aan inspirerende en duurzame leefomgevingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *