De BAM Maakt Het!

Alweer een jaar ben ik in dienst bij AM, een dochteronderneming van Koninklijke BAM Groep. Dit betekent dat ik werk voor de grootste bouwonderneming van Nederland. Zelf heb ik geen achtergrond in civiele techniek of bouwkunde, maar gelukkig is dit niet essentieel om mijn werkzaamheden als marktanalist goed uit te voeren. Toch merkte ik bij verschillende adviestrajecten dat het mij af en toe ontbrak aan achtergrond in bouwprincipes en vakjargon.

Tijdens de planvorming van projecten wordt bijvoorbeeld de afweging gemaakt om een bouwmethode met kalkzandsteen toe te passen of te kiezen voor tunnelbouw. De gekozen bouwmethode heeft vervolgens onder meer invloed op bouwtijd en mogelijkheden voor bijzondere bouwelementen. Wat deze consequenties precies waren was mij onduidelijk. Een ander voorbeeld heeft betrekking op het metselwerk. In een eerdere blog gaf ik al aan dat wij binnen Measure toekomstige bewoners onder meer bevragen naar de voorkeur voor een architectuurstijl. De uiteindelijke stijl heeft vervolgens weer effect op metseltechnieken. Maar wat een rollaag of Braziliaans metselverband is, en bij welke architectuurstijl dat hoort, kon ik niet zeggen.

Hoewel het internet en beschikbaar studiemateriaal veel informatie over bouwkunde verschaft, blijft de praktijk de beste leerschool. In dit kader heb ik drie dagen meegelopen op de bouwplaats van het project Park Centraal in Tilburg. Tijdens mijn bezoek waren de eerste 44 woningen, van de totaal 380 woningen, in aanbouw. Deze eerste fase bestaat uit verschillende woningtypen uit de BAM Wooncollectie (voorheen SMART Collectie).  

Om even kort in te gaan op de BAM wooncollectie: dit is het resultaat van een innige samenwerking tussen BAM en AM. De bouwervaring van BAM én de kennis van AM over woonwensen en woonbehoeften van (potentiële) kopers heeft geleid tot optimale woonproducten. Daarbij heeft de consument de keuze uit verschillende architectuurtypen, woningtypen, plattegronden en een lijst met meer dan 150 (!) andere kopersopties. Bouwtechnieken, woonvoorkeuren en bouweisen veranderen voortdurend. De Wooncollectie wordt dan ook voortdurend doorontwikkeld. Zo zijn de woningen uit de Wooncollectie bijvoorbeeld al voorbereid op een gasloze toekomst. 

Het casco van de woningen uit de Wooncollectie wordt middels tunnelbouw gefabriceerd. Behalve het tunnelen werden er tijdens mijn bezoek funderingspalen, gevels, daken en dakkappelen aangebracht en was er begonnen met de afbouw van de woningen. Ik kijk dan ook terug op een zeer leerzame ervaring die mij inzicht in het gehele bouwproces heeft gegeven. Kennis die ik in het vervolg kan toepassen in mijn dagelijkse adviseringswerkzaamheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *