De Nederlandse huurmarkt onder spanning

AM Measure heeft samen met NL Real Estate en Knight Frank een onderzoek gedaan naar de Nederlandse huurwoningmarkt. Door de oplopende prijzen in de koopwoningmarkt en de aangescherpte hypotheekregels zoals de verlaging van de Loan-to-Income en de Loan-to-Value is het voor steeds meer mensen moeilijk om aan een koopwoning te komen. Zij kunnen simpelweg geen hypotheek krijgen voor de gewenste woning en de woningen komen dankzij de sterke prijsstijgingen in de Randstad buiten bereik te liggen. Immers, de lonen stijgen niet zo hard mee als de woningprijzen, daar kan zelfs de huidige lage rente niet tegenop.

Steeds meer huishoudens zijn hierdoor aangewezen op de vrije sector huurmarkt, waardoor de vraag naar huurwoningen sterk groeit. De vraag stijgt, maar het aanbod kan het niet bijbenen. Ook vanuit de kant van de ontwikkelaars en bouwers willen we graag deze doelgroep bedienen, maar het is in deze markt lastig om grondposities te verwerven en te ontwikkelen omdat de grondkosten hoog zijn en de concurrentie groot. Gelukkig worden er op grote schaal kantoren getransformeerd naar woningen, maar dat is geen structurele oplossing: ten eerste is het aantal goed te transformeren kantoren in de steden een keer op, en ten tweede zijn de mogelijkheden voor transformatie gebouw-technisch veelal beperkt. Meestal is het namelijk niet mogelijk om buitenruimtes te creëren, wat effect heeft op de beoogde doelgroep voor de transformatie. Tot slot liggen kantoren ook veelal op niet zo aantrekkelijke kantorenterreinen in buitenwijken, en is eigendom versnipperd. Dat maakt dat een gebiedsontwikkeling moeilijk of onmogelijk wordt.

Kortom, de druk op de huurmarkt blijft voorlopig bestaan en dat uit zich in een hoge income return index voor institutionele beleggers. De income return index toont welk aandeel de huurinkomsten uitmaken op de totale inkomsten uit het betreffende vastgoed. Uit ons onderzoek blijkt dan ook dat de income return index van appartementencomplexen van institutionele beleggers in de Randstad in vergelijking met andere Europese steden buitengewoon hoog is en ook weinig last heeft gehad van de crisis. Daarentegen is de capital growth, oftewel de groei van de waarde van het vastgoed zelf, relatief laag in de Randstad, als we het vergelijken met andere Europese steden. Vooral Parijs, Stockholm en Londen hadden een zeer sterke capital growth. Klik hier voor het volledige rapport.

1 thought on “De Nederlandse huurmarkt onder spanning

  1. Het is een grappig conclusie… de hypotheekrente aftrek zorgt er dus indirect voor dat huurders de dupe zijn van het strengere (waakzamere) beleid van de overheid om overcreditering te voorkomen.

    Dus huurders betalen de risicopremie. Had de overheid bijvoorbeeld het prijspeil van de huren (vrije sector) vastgekoppeld aan die financieringsratio was dit voorkomen geweest. Of zie ik dat niet goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *