Studentenhuisvesting

In Lissabon verzamelde zich de afgelopen week een groot gezelschap van projectontwikkelaars, investeerders en studentenhuisvesters om het met elkaar te hebben over de toekomst van de studentenhuisvesting tijdens de Class of 2020 conferentie. AM was erbij, lees wat we hebben opgestoken.

Groei studentenaantallen, vooral internationale studenten

Het aantal studenten is al jaren aan het groeien. In studiejaar 2018/2019 telt Nederland 718.000 HBO- en WO studenten. De verwachting is dat met name het aantal WO-studenten gaat toenemen de komende jaren. Daarnaast neemt ook het aantal buitenlandse studenten sterk toe. Inmiddels is bijna 1 op de 5 studenten buitenlands, oftewel 112.000 studenten (bron), tien jaar geleden was dat nog maar 8%. Duitsers vormen de grootste groep, maar steeds meer studenten komen uit India, Indonesië en Zuid-Korea.

Hoe wil de student wonen?

Deze groei van het aantal studenten betekent ook een groeiende vraag naar studentenhuisvesting. Maar wat voor soort kamers/woningen en voorzieningen zoeken deze studenten? Op het congres hoorden we hoe groot de verschillen zijn in woonwensen tussen verschillende studenten. Niet alleen nationaliteit is daarbij van belang (een student uit Duitsland heeft andere wensen t.a.v. de kamer en de gedeelde voorzieningen dan een student uit China), maar ook fase in de studie (een beginnende student heeft weer andere behoeften dan een student in de afstudeerfase). Tot slot maakt het nog uit of een student eerder introvert of extravert is, graag andere studenten ontmoet of juist niet. Er wordt bijvoorbeeld al volop geëxperimenteerd met het ‘matchen’ van dezelfde typen studenten in één studentencomplex op basis van algoritmes die lijken op die van dating sites.

Gedeelde voorzieningen

Voorzieningen worden in de (internationale) studentenhuisvesting steeds belangrijker. Daarbij gaat het zowel om fysieke voorzieningen zoals een wasruimte, gym, ontmoetingsruimtes en kookruimtes als niet-fysieke voorzieningen zoals ouderejaars buddy’s die de eerstejaars wegwijs maken in de studentenwereld en aandacht hebben voor het wel en wee van de student.

De studentenkamer als investering

Veel van de ontwikkelaars en exploitanten richten zich op de internationale student. Deze heeft veelal een hoger budget dankzij internationale studiebeurzen zoals de Erasmus-beurs. Voor deze groep is het zogenaamde all-in wonen aantrekkelijk, waarbij voorzieningen en diensten bij de woning zijn inbegrepen. Niet alleen voor de student zelf, maar ook voor de ouders, die weten dat hun kind in den verre een goed onderkomen heeft. Een goed voorbeeld is het Student Hotel. Zulke complexen bieden investeerders een hoger rendement dan traditionele studentenhuisvesting zonder voorzieningen. Door het toevoegen van studentenwoningen in het hogere segment komt doorstroming op gang van studenten die in goedkopere huisvesting wonen maar wel meer kunnen en willen betalen voor een mooiere kamer in een luxueuzer gebouw. Zoals in een traditioneel studentenhuis een student vaak begint in het kleinste kamertje en langzamerhand doorstroomt naar de mooiste kamer, zo gebeurt dat in de hele verhuisketen in het groot ook.

1 thought on “Studentenhuisvesting

  1. Interessant stuk, dank voor het delen. Ik denk dat studentenhuisvesting ook van belang is omdat hier de woningkopers en -huurders van de toekomst te vinden zijn. Wat de wensen van deze groep zijn en wat hen bezig houdt als het om wonen en leven gaat is wellicht een graadmeter voor de toekomst. Dit kan nieuwe inzichten geven waar de wereld en het vastgoed naar toe gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *